KOMMENTARER / 0

Stress jul

Hun våkner brått. Sengetøyet er vått av svette, og pulsen hamrer. Frykten river i henne. Hun tenker på regningsbunken, som venter trofast. Og det er snart jul! Hun lukker øynene. 

Dette skriver Heidi Tessand, visepresident i Norsk Psykologforening i Morgenbladet 14. November. Hun sier at psykologer også må være utenfor terapirommet.

Folkens – snart er det jul. Foran mange av oss vil det si et forventningspress av en astronomisk størrelse. Mange trenger hjelp.

I kronikken skriver Heidi Tessand:

Vi vil satse på barnehagen som forebyggingsarena. De som jobber i barnehagene, trenger mye kompetanse for å utvikle trygge barn og oppdage hvis noe er galt i møte med foreldrene. Det samme gjelder skole og fritid, hvor det å skape inkluderende miljøer med lite mobbing, danner grunnlaget for både læring og inkludering. Dette krever kompetanse på hva som stimulerer barns utvikling. Et eksempel er Lyngen kommune i Troms, hvor prosjektene «Drop-out», «sommerjobb for ungdom» og «skolemåltidet» kan være en av årsakene til at flere ungdommer enn før fullfører videregående skole. 

Videre står det:

Politikerne må tørre å gi psykisk helse det krafttaket i budsjettet som de snakket om i valgkampen. Psykologene skal bidra bredt og både forebygge og behandle, sammen med andre fagfolk og frivillige i kommunene som er opptatt av det samme. Profesjonsutdanningen må også forholde seg til det endrede oppdraget, og de siste årene er undervisning og praksis i forebyggende arbeid blitt mer vektlagt ved universitetene. 

Håpet er å nå de som trenger det mest, både i og utenfor helsetjenestene, så tidlig som mulig, slik at effekten blir størst både for individ og samfunn. 

Les hele kronikken hos Morgenbladet her >>

 

Marit Figenschou

Marit engasjerer og inspirerer med sine foredrag. Hun viser hvordan finne sin indre styrke, og hun oppmuntrer til å ta regi i eget liv. Hennes kombinasjon av faglig forankring, ferske eksempler og selvopplevde historier skaper entusiasme og hun bygger raskt kunnskap og troverdighet hos tilhørerne. 

KONTAKT MARIT

UTDRAG FRA BOKEN

Klar og skarp luft slår imot meg idet jeg drar ned glidelåsen på teltet. Noen flere campinggjester har kommet til i løpet av natten, og grøtete morgenstemmer høres innenfor teltdukene. 

Måsene er stille, og ennå vil det ta et par timer før sola tar tak. En bil blir spyttet ut av tunnelen bare noen hundre meter unna. Himmelen er glassklar, men skal jeg være ærlig, hadde det ikke gjort noe om det var tåke...

Les mer